סיפורו של מקום – אנדרטת פ"ז בקרית גת

כתב: גבי סרור, רכז הדרכה במדרשת הדרום

 

בתחומי העיר קריית גת ניצבת אנדרטת ברונזה העשויה בדמות שני נרות וסביב לה מצויינים שמות רבים. למעשה 87 שמות. זוהי אנדרטת פ"ז לזכר הנופלים בפלוגה הדתית של חטיבת אלכסנדרוני במלחמת העצמאות וליתר דיוק בנר שני של חנוכה שנת ה'תש"ט. שמונים ושבעה לוחמי הפלוגה הדתית של חטיבת אלכסנדרוני נהרגו בקרב גבורה אחד. היה זה הקורבן השני בגודלו בלחימה אחת במלחמת העצמאות קדם לו קרב גבורה אחר אשר גבה נופלים רבים, קרב גוש עציון. אך בניגוד לקרב על גוש עציון שהיה בעיצומם של הקרבות ערב הקמת המדינה, הפלוגה הדתית נלחמה בשלב האחרון של המאבק המתמשך, בו הביסו חיילי צה"ל את צבאות ערב. מה, אם-כן, גרם לתוצאה המזעזעת ולאסון הנורא של הפלוגה הדתית ולקורבן העצום?  ראשית: אין להטיל את האשמה על הלוחמים בחזית, אדרבא, הם נלחמו כאריות עד הכדור האחרון. ניתן ואפשר להטיל את האחריות על שרשרת הפיקוד שמעל. חקר האירועים מוביל למחדלים קשים בתחום המודיעיני, וכמו כן מעיד על חוסר ארגון והם, כנראה, מה שגרמו לטבח הנורא.

וזה סיפור הפלוגה:

נקדים ונאמר, פלוגות דתיות הוקמו הרבה לפני הקמת המדינה והקמת צה"ל. ראשיתן של הפלוגות הדתיות הוא בשנות השלושים, והן היו כפופות לארגון ה'ההגנה'. חיילים אלו השתתפו בקרבות רבים ברחבי הארץ ולא מעט מהם מצאו בקרבות אלו את מותן.

מה מיוחד בפלוגות הדתיות? ובכן, מאז הוקמה ה'הגנה' היו ראשיה עסוקים מלמלא את השורות בלוחמים ובחיילים שימלאו את המשימות השוטפות. והנה, הגיעו ארצה עולים חדשים, חלקם בוגרי תנועות הנוער שגויסו למשימה זאת, היו בהם גם בוגרי תנועת בני עקיבא, דתיים ומסורתיים, וכאן החלה לצוץ הבעיה הכי קשה והיא: כיצד לשלב אותם במסגרת הצבאית ה'חילונית' ובמקביל לאפשר להם לקיים את מצוות התורה ולשמור על חוקי הדת. הפתרון נמצא ביצירת מסגרת דתית של פלוגות דתיות משולבות בחטיבות הלוחמות, שיתפקדו כמו כל חייל ולוחם וישלבו בשירותם גם מוטיבים דתיים ושמירת מצוות. רק כדי לסבר את האוזן נדגים סיפור אחד שמציג את הבעייתיות הנ"ל. במהלך מלחמת העצמאות התבקשו שני טבחים דתיים לבשל בשבת אוכל לחיילים שעמדו לצאת לקרב, הם סרבו והועמדו למשפט צבאי ונשלחו למאסר. בעקבות כך התפטר שר הדתות הרב פישמן מהממשלה ונוצר משבר פוליטי/קואליציוני ראשון. המשבר הזה הוביל להקמת וועדת שרים לטפל ב'חיילים הדתיים', והוועדה המליצה ליצור הפרדה בין החיילים הדתיים לבין שאר הצבא כדי למנוע חיכוכים עתידיים. מפלגות השמאל תמכו בכך, וחשבו שכך ישיגו צבא 'חילוני' ללא הפרעה של הדתיים. אולם מנגד עמד איתן הרב גורן שהתנגד להפיכת הצבא ל'צבא חילוני' והתעקש לשלב את הדתיים ביחידות חילוניות. ובכך לגרום לחקיקה דתית וקביעת אורח חיים דתי בתוך כלל הצבא.

במלחמת העצמאות הוקמו שלוש פלוגות דתיות. – הפלוגה הדתית של יפתח. הפלוגה הדתית של החי"ש. והפלוגה הדתית של אלכסנדרוני.  הסיפור שלנו עוסק בפלוגה הדתית שפעלה בגדוד 3 של חטיבת אלכסנדרוני. לקראת עונת החורף ה'תש"ט הוחלט במטכ"ל על ריענון לוחמים והחלפת אזורי לחימה של החטיבות הלוחמות. חטיבת גבעתי שלחמה באזור הדרום עלתה צפונה והחליפה אותה חטיבת אלכסנדרוני שירדה דרומה. ערב חנוכה ה'תש"ט הוטל על החטיבה לבצע מצור על "כיס פאלוג'ה" (אזור צומת פלוגות), בו הוסיפו המצרים להחזיק מעמד. ובליל נר שני של חנוכה הוטל על החטיבה לכבוש את עיראק אל מנשיה (קריית-גת ). שם המבצע היה 'מבצע חיסול' – ומטרתו לחסל את 'כיס פלוג'ה' ולהשתלט עליו. על-מנת למנוע מהמצרים להחיש תגבורת, נשלחה אחת היחידות לתפוש את "משלט הכביש" - (כביש 40 באזור צומת פלוגות דהיום) - כדי להוות חסימה מפני כח מצרי שעלול לתגבר את הלכודים ב'כיס'.  ואולם היא נהדפה ולא הצליחה לנתק את הכפר. בכל זאת ניתנה הפקודה על כוח אחר, ובתוכו הפלוגה הדתית, להסתער ולכבוש את הכפר. המשימה אכן בוצעה כמעט במלואה, הלוחמים פרצו לכפר 'עיראק אל מנשיה' (קריית גת דהיום) והצליחו לכבוש את כל הכפר ומה שנותר זה רק להשתלט על התל החולש על הסביבה – תל עיראני.. ביצוע המשימה הוטל על לוחמי הפלוגה הדתית. לוחמי הפלוגה התבצרו במרחב הפתוח שמתח לתל והמתינו לפקודת הסתערות, אך עם שחר פתחו המצרים מבחוץ בהתקפת נגד, כשהם מחישים גם כוחות שריון ורגלים באין מפריע. בבוקר ניתנה לכוחותינו הוראה לסגת, אך פלוגת החוד הדתית, שכבר עמדה להסתער על התל, מצאה את עצמה מוקפת מכל צד, מכותרת, כבימי החשמונאים מצאו את עצמם מעטים מול רבים, אך הפעם נס לא קרה לנו. חיילי הפלוגה נלחמו בגבורה ובעוז, גם בקרבות פנים אל פנים, עד שאזלה התחמושת. החיילים המצרים, שהובסו כבר בגזרות רבות, מצאו שעת כושר וביקשו נקם. הם הרגו גם את הפצועים וכן וידאו הריגה, כדי לא להשאיר איש בחיים. את כל גופות ה-פ"ז הם הטמינו בקבר אחים ורק כשנה מאוחר יותר הוצאו החללים משם והובאו למנוחת עולמים בחלקה הצבאית שבנחלת יצחק.

 

רוצים לסייר בעקבות הקרב של הפלוגה הדתית?

בימים ראשון-רביעי בחנוכה הקרוב יצא כל בוקר בשעה 10:00 סיור מודרך המתחיל בתל לכיש וממשיך לסיור בתל עירני בעקבות סיפור הקרב..

להרשמה לסיור זה ולסיורים נוספים בחנוכה לחץ כאן