טיול בעקבות הפרשה- שופטים

סיור לאור הפרשה – פרשת שופטים

חומות ושערים

"שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך..."

 

פעם שאלו ילד קטן –תגיד, כמה שערים יש בעיר העתיקה של ירושלים? השיב הילד מייד – מאה שערים!. תשובה חכמה ומהירה, אולם לא נכונה. קיים בלבול גם בקרב המבוגרים בדבר חומת העיר העתיקה בירושלים על שעריה. נעלה לירושלים בכדי להכיר ולדעת קצת יותר על העיר ושעריה. רצוי להחנות את הרכב באזור התחנה המרכזית ולקחת תחבורה ציבורית אל העיר העתיקה. זה יחסוך הרבה כאבי ראש ובזבוז זמן על מציאת חניה. נבקש מהנהג לרדת בשער יפו ושם נתחיל את הסיור.

חומות ושערים. נכנס דרך שער יפו- שער הכניסה הראשי לעיר אשר פניו מכוונות אל העיר יפו שממנה הגיעו עולי הרגל לאורך הדורות בדרכם לירושלים. לפני דור ה-  G.p.s   מציאת הדרך הייתה לפי שמות שערי העיר. כך בירושלים וכך בשער ערי הארץ המוקפות חומה כגון יפו טבריה ועוד. רצית להגיע לשכם אתה יוצא משער שכם ומשם הדרך תוביל אותך עד לשכם, רצית לחברון אזי 'באב אל חליל'- שמו הערבי של שער ציון יוביל אותך אל עירו של 'החליל' – האהוב, הלא הוא אברהם אבינו ע.ה. זהו תפקיד אחד של השער. אולם תפקידו המרכזי היה כפי שהיה בתקופת הת.נ.ך, מקום המשפט והמסחר, במידה ודין יש לך עם חברך עליך להגיע אל מקום המשפט שהיה בשער העיר ושם לדון בנושא, וזאת מדוע? היות והשער היה המקום המרכזי, מקום כניסה ויציאה לכל הבאים ואם חיפשת מישהו הוא יהיה שם במשך היום, במגילת רות אנו מוצאים את בועז עולה לשער העיר וממתין לבואו של ה'פלוני אלמוני' בכדי לדון מול הזקנים-בית הדין-בגורלה של רות המואביה. ובאותו העניין היות ורוב העם עוברים שם, אז כמובן השוק המרכזי יהיה בשער העיר ושם ע"פ הביקוש וההיצע יקבעו מחירי הפירות והירקות, וערכו של הכסף. לא לחינם מקובל היום לקבוע ש'שער הדולר' הוא כך וכך. המחיר נקבע בשער.

משער יפו יוצאים 2 מסלולי טיול על טיילת החומות. האחת לכיוון דרום- טיילת העולה על חומת העיר – לפי שילוט, הכניסה בעלות סבירה. נעלה אל חומת העיר לתצפית יפה על מרחבי העיר החדשה מחד והישנה מאידך. את חומת העיר ושעריה בנה השולטן סולימן המפואר בשנת 1533 (לפני כמעט 500 שנה), חלקה של החומה על בסיס חומת בית שני וחלקה חדש יחסית, אורך החומה כ-4 ק"מ, אולם הטיילת מקיפה רק כ –ק"מ אחד ומסתיימת בשער האשפות ובכניסה לכותל המערבי. בין לבין הטיילת עוברת מעל שער ציון (למי שמעוניין, יש אפשרות לרדת בשער ציון). הטיילת השנייה משער יפו עולה צפונה ומקיפה את האזור הנוצרי והמוסלמי של העיר ובדרכה עוברת מעל השער החדש ושער שכם. לבוחרים בטייל זאת – בירידה משער שכם תבחינו בשילוט המוביל אל 'מערת צדקיהו'. מערה ענקית מתחת לעיר העתיקה ובה שרידי מגורים. כנראה זאת המערה בה ניסה צדקיהו מלך יהודה לברוח מהבבלים ערב חורבן בית ראשון. זהו אולי המקום גם לבקש מהקב"ה שנזכה לבניית המקדש בב"א.